Berlin » Om Berlin » Stadsdelar

Stadsdelar

Berlin indelas, enligt en reform genomförd 1998, i tolv stadsdelsområden, nämligen Charlottenburg-Wilmersdorf, Friedrichshain-Kreuzberg, Lichtenberg, Marzahn-Hellersdorf, Mitte, Neukölln, Pankow, Reinickendorf, Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Tempelhof-Schöneberg och Treptow-Köpenick.

Charlottenburg-Wilmersdorf består som namnet antyder av två stadsdelar. Charlottenburg är en stadsdel till väster om gamla Berlin. Charlottenburg är i sin tur uppdelat i Westend, Charlottenburg-Nord och Charlottenburg. I stadsdelen ligger bl.a. Berlins Olympiastadion och Charlottenburgs slott. I Wilmersdorf finns flera praktfulla kyrkor.

Friedrichshain-Kreuzberg utgörs likaså av två stadsdelar. Friedrichshain ligger i centrala Berlin och platser av intresse är bl.a. East Side Gallery, en dryg kilometerlång rest av Berlinmuren prydd med graffitimålningar.

Öster om Friedrichshain-Kreuzberg ligger Lichtenberg, där f.d. huvudsätet respektive häktet i Östtysklands försvarstjänst ligger. Öster om Lichtenberg ligger i sin tur Marzahn-Hellersdorf. I Marzahn finns många och stora betonghöghus i miljonprogramstil. Hellersdorf köptes 1896 med syftet att ha ett ställe att lagra stadens avloppsvatten på.

Mitte är Berlins mest centrala stadsdelsområde och består av stadsdelarna Mitte, Moabit, Hansaviertel, Tiergarten, Wedding och Gesundsbrunnen. I Mitte finns huvudgatorna Unter den Linden och Friedrichstraße. Stadsdelområdet Neukölln ligger i södra Berlin. Var tredje invånare har internationellt ursprung i Neukölln.

Stadsdelsområdet Pankow, bestående av stadsdelarna Pankow och Prenzlauer Berg, ligger i norra Berlin. I Prenzlauer Berg finns många gamla byggnader bevarade, bl.a. bryggerierna Pfefferberg och Kulturbrauerei, som idag används för kultur- och nöjesevenemang. Spandau är ett stadsdelsområde i västra Berlin. I Spandau finns Zitadelle Spandau, ett citadell som byggdes under den senare hälften av 1500-talet.

Steglitz-Zehlendorf är ett stadsdelsområde i södra Berlin som består av stadsdelarna Steglitz och Zehlendorf. I Dahlem i Zehlendorf ligger flera vetenskapliga institut, däribland Freie Universität Berlin.

Söder om centrum ligger Tempelhof-Schöneberg. Tempelhof är främst känd för den sedermera nedlagda flygplatsen Flughafen Berlin-Tempelhof. Rådhuset i Schöneberg fungerade som Västberlins rådhus under Tysklands delade tid. Det var vid rådhuset i Schöneberg som John F. Kennedy fällde de numera klassiska orden ”Ich bin ein Berliner”.

Treptow-Köpenick, avslutningsvis, ligger i Berlins sydöstra hörn. Treptow är berömt för Treptower Park, med sina sovjetiska monument. Köpenick blev känt genom Wilhem Voigt som 1906 klädde ut sig till preussisk kapten, övertalade några soldater att följa honom till stadshuset där han fick kassan överlämnad åt sig. Voigt greps och straffades men bravaden lever fortfarande.