Berlin » Attraktioner » Sevärdheter

Sevärdheter

Berliner DomBerlin är fyllt av sevärda byggnader och platser. Brandenburger Tor är antagligen den allra kändaste och får ofta agera symbol för staden. Byggnaden, som är influerad av propyléerna i Aten, ligger dessutom på den forna gränsen mellan Öst- och Västtyskland, vilket ger den ännu större symbolkraft. Österut från Brandenburger Tor går paradgatan Unter den Linden, Berlins motsvarighet till Champs-Élysées i Paris. Unter den Linden leder fram till enorma Berliner Dom, en kyrka vars byggnadsstil är influerad av italiensk renässans och barock. Berliner Dom stod klar 1905, men under kyrkan finns en krypta som varit begravningsplats för den kungliga ätten Hohenzollern alltsedan 1536.

Längs Unter den Linden ligger även operan Deutsche Staatsoper, byggd 1736 i rokokostil. Vidare ligger Zeughaus, där 150 000 gevär lagrades tidigare, på Unter den Linden. Numera huserar Deutsches Historisches Museum, ett museum för tysk historia, i byggnaden. Hedwigs-Kathedrale, centrum för katolska kyrkan i Berlin ligger också på Unter den Linden, liksom Humboldt-Universität, Berlins första universitet.

En praktfull sevärdhet är Gendarmenmakt, ett torg i stadsdelen Berlin-Mitte. I mitten av torget ligger ett konserthus och på vardera sidan ligger tyska respektive franska kyrkan. Framför konserthuset finns en staty av poeten Friedrich Schiller.

En annan ståtlig syn är Charlottenburg slott i stadsdelen Charlottenburg. Museiön Museuminsel med alla sina museer är även värt ett besök, liksom ståtliga Olympiastadion.
Berlinmuren
Berlinmuren byggdes 1961 av östtyskland och blev en symbol för delningen av Europa under mitten av förra århundradet.
Unter den Linden
Innan paradgatan Unter den Linden blev den praktfulla allé som den är idag var den blott en ridväg.
Brandenburger Tor
Berlin har i slutet av den kända paradgatan Unter den Linden sin egen triumfbåge, Brandenburger Tor.
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie var en den kändaste kontrollstation mellan väst och öst, och som låg i området Mitte.
Potsdamer Platz
Under 1920-talet var Potsdamer Platz en av de platser där Berlins nattliv var som störst.
Riksdagshuset
Berlins riksdagshus används sedan 1994 av förbundsförsamlingen vart femte år, för att välja en förbundspresident.