Berlin » Restauranger

Restauranger

Ryktet säger att tysk mat är mäktig och rejäl. Vill man så kan man besanna detta rykte, eftersom det finns ställen som serverar traditionell tysk mat på riktigt stora fat. Men Berlin har mer än så att erbjuda i restaurangväg. I jämförelse med andra tyska städer så står sig huvudstaden internationellt, helt som en metropol sig bör.

En av Berlins bästa restauranger är Shiro i Shiro som ligger på bottenvåningen i nybyggda lyxhotellet Lux 11 på Rosa-Luxemburg-Strasse. Förutom suverän matlagning så är även loungen och baren populära tidigt på kvällen. Borchart på Franzözische Strasse är en finare restaurang med de högre klasserna som målgrupp. Här serveras ostron, hummer och rysk kaviar som intas av diplomater och framgångsrika journalister.

På Rosenthaler Strasse ligger Berlins måhända bästa asiatiska restaurang, Pan Asia. Som namnet låter påskina så är konceptet att förena den samlade asiatiska kokkonsten i samma rätter. Det är blandningar av japansk, thailändsk och kinesisk matlagningstradition. Pan Asia har även take-away.

Äter man en Berliner Eisbein på Zur Letzen Instanz så har du därefter förmodligen skäl att tro att tysk mat verkligen är mäktig och rejäl. Den är tydligen riktigt, riktigt mättande. Zur Letzen Instanz är vidare ett intressant ställe, historiskt sett. Självaste Napoleon Bonaparte lär ha ätit på denna pub, den äldsta i hela Berlin. Stället har serverat ända sedan 1621. Dessutom var Charlie Chaplin stamgäst här. En annan traditionell tysk restaurang är Kellerrestaurant im Brecht-Haus Berlin på Chausseestrasse i Mitte. Som namnet antyder handlar det om en källarrestaurang, i huset där Bertolt Brecht en gång bodde. Ställets specialitet är böhmer-wiener-rätterna och vinsortimentet är väldigt bra.

En riktigt bra italiensk restaurang, Schwarzenraben, står att finna på Neue Schönhauser Strasse. Här serveras delikatesser från det italienska köket i form av ost, vin och korv. Beställ in en rejäl middag, en risottolunch eller en foccasiafrukost.

Vidare finns vegetariska restauranger så som Samâdhi Restaurant på Wilhelmstrasse i Mitte. Stället erbjuder sydostasiatiska specialiteter. Abendahl på Muskauer Strasse i Kreuzberg är en annan vegetarisk restaurang, med fiskorienterade rätter.