Berlin » Om Berlin

Om Berlin

Tysklands huvudstad Berlin är Europas näststörsta stad med sina 3,4 miljoner invånare (2006). Räknar man med förorterna så är antalet drygt 4,3 miljoner. Bara London har fler invånare. Till ytan är Berlin 891 kvadratkilometer stort. 891 är bara en siffra men jämförelsevis kan sägas att Stuttgart, München, Frankfurt (am Main) och Düsseldorf skulle rymmas inom Berlins gränser.

Berlin ligger i östra Tyskland, ungefär 90 kilometer från landets östra gräns till Polen. Staden ligger i förbundslandet Brandenburg. Landskapet runtom Berlin betingas till stor del av hur istiden möblerade om i geografin. Staden ligger i en sänka och omges av platåerna Teltow och Barnim. Floden Spree flyter genom staden och mynnar ut i Elbes biflod Havel i Berlins västra delar. Merparten av Berlins stadsdelar är belägna på ovan nämnda platåer. De högsta topparna i staden är Teufelsberg och Müggelberg, bägge 115 meter över havsytan.

Metropolens historiska, liksom dess kulturella, arv bidrar till att Berlin hör till Europas kändaste och mest välbesökta städer. Berlin spelar en oumbärlig roll i Europa. Staden är centrum för kultur, politik, ekonomi, media och vetenskap. Staden är globalt framstående inom samhällets alla segment, så som universitet och forskning, industri, arkitektur, nutida konst, teater och även inom nattliv. Infrastrukturmässigt är Berlin en knutpunkt för hela kontinentens järnvägs- och flygnät.

Även för närbelägna regioner utgör Berlin navet inom utbildning, arbete, handel och kultur. Många människor pendlar dagligen till staden och intilliggande förorter. Pendlingsområdet inbegriper Berlin, Potsdam och därtill inte mindre än 58 städer och kommuner. Av de större förorterna kan nämnas Potsdam, Oranienburg, Falkensee, Bernau bei Berlin och Königs Wusterhausen.

Berlins höga invånarantal är ett resultat av en historiskt sett gästvänlig migrationspolitik. Idag är 13,9 procent av invånarna av internationellt ursprung. Sammantaget finns 195 olika nationaliteter representerade. Turkarna är den största minoritetsgruppen, följt av, i fallande ordning, polacker, serber, italienare, ryssar och amerikaner.
Berlins Historia
Berlins historiska rötter sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ursprungligen var Berlin en dubbelstad med namnet Berlin-Cölln.
Stadsdelar
Berlin indelas, enligt en reform genomförd 1998, i tolv stadsdelsområden...