Berlin » Nattliv

Nattliv

Berlins nattliv är känt över hela världen. Nattlivet i den Tyska huvudstaden är vitalt, intensivt, pulserande, spännande och, givetvis, riktigt bra. Fredag och lördag, självklart, men vilken vardag som helst har alla förutsättningar som krävs för en lyckad kväll på stan. Såväl klubbar som barer har öppet tills morgonljusnad råder. Ofta hänger öppettiderna, i allmänhet, och stängningsdags, i synnerhet, på hur länge konsumenterna orkar hålla igång. Myndigheterna utövar inget inflytande i denna fråga.

I Berlin finns inte en dominerande musikstil eller klädstil; i Berlin finns stilar, alla stilar. Vilka preferenser du än har så hittar du garanterat ett ställe i Berlin som du gillar. Den tyska elektroniska musiken är internationellt framstående så om du gillar riktig techno eller house har du kommit rätt. Utbudet är i allmänhet väldigt varierande, beträffande såväl elektronisk som övrig musik. Dock är populariteten hos ställena till buds väldigt varierande och det lönar sig att hålla sig a jour via diverse guider, exempelvis genom stadsmagasinet Zitty. Eftersom konkurrensen om kunderna är väldigt hård så är det många klubbar, barer och pubar som går under ekonomiskt. De prövar lyckan och satsar på ett koncept som kanske faller konsumenterna i smaken under två helger vartefter intresset svalnar och slutligen dör ut.

Men trots det så kan man, i allmänna termer, säga att forna Östberlin har utvecklats enormt på nattlivsfronten och går i bräschen med flera framgångsrika klubbar och barer. Framför allt stadsdelarna Friedrischshain, Mitte och Prenzlauer Berg har stått för ett rejält uppsving, tack vare genomgripande restaureringar och ombyggnationer.

Love Parade, världens största techno/rave/house-festival, som tidigare anordnades i Berlin varje år innebar att en miljon människor intog staden för att festa flera dagar i sträck. Under senare år har festivalen gått av stapeln i andra tyska städer. Metropolen Berlin står högt i kurs bland HBT-personer då det finns många klubbar och barer som marknadsför sig specifikt mot denna målgrupp. Spartacusguiden rankade 2005 Berlin som etta i en jämförande undersökning av antalet gayställen i världens städer. Vidare är Berlin även känt för sina fetischistiskt inriktade klubbar.

Summa sumarum så har Berlins nattliv verkligen något att erbjuda för var och en av oss.
Pubar och Barer
Det råder verkligen ingen brist på pubar och barer i Berlin, snarare tvärtom. Vart du än vänder dig ser du ett ställe.
Nattklubbar
Kärnan i Berlins rykte som en av de bästa partystäderna i Europa är dess nattklubbar. Utbudet är otroligt stort, liksom variationen klubbarna emellan.