Berlin » Kommunikationer

Kommunikationer

Elektrisk spårvagn i BerlinBerlins kommunikationer hör till världens mest utbyggda och utvecklade. Du kan ta dig fram med pendeltåg, tunnelbana, spårvagn och buss. De olika linjerna sprider sig över staden som ett finmaskigt nät.

Stadens pendeltågsnät, eller S-Bahn (Stadtbahn), är bland de största i världen med 16 linjer. Centralstationen Berlin Hauptbahnhof som stod klar 2006 är Europas största och världens modernaste centralstation. Tunnelbanan, U-Bahn (Untergrundbahn) är även den bland de största i världen med tio linjer. Alexanderplatz, Wittenbergplatz, Zoologischer Garten och Nollendorfplatz är viktiga knutpunkter i nätet.

Berlin Hauptbahnhof är ett av de största naven i europeisk tågtrafik. Centralstationen har fem våningar. Längst ner finns åtta spår ämnade för regional- och fjärrtåg gående norrut och söderut. På den femte våningen, två våningar över marknivån, finna ytterligare sex spår för järnvägstrafiken i östlig respektive västlig riktning.

Förutom ett suveränt kollektivtrafiknät så är även Berlins motorväg av yppersta klass. Västerut i staden ligger en halvcirkelformad motorväg, inbyggd och införlivad i det tätt bebyggda området. Runt hela staden löper Berliner Ring, eller A 10 som den också kallas. Dessa två motorvägar vävs samman med otaliga andra motorvägar, varav A 115 kan nämnas. A 115, mer känd som AVUS, anses vara världens första motorväg och stod, efter diverse förseningar, färdig år 1921.

Ända fram till 30 oktober 2008 hade Berlin tre flygplatser i funktion, nämligen Schönefeld (SXF), Berlin-Tegel (TXL) och Berlin-Tempelhof (THF). Därefter stängdes den sistnämnda. Samtidigt finns planer på en ny internationell storflygplats, Berlin Brandenburg International, som skall ersätta de andra. Därtill finns planer på att dra såväl en pendeltågslinje som en tunnelbanelinje till den nya flygplatsen.
Hyrbil i Berlin
Hyrbil är väldigt billigt i Tyskland och kan vara ett utmärkt sätt om man planerar att resa utanför stadsgränserna.
Taxi i Berlin
Samlad information för att använda sig av taxi som transportmedel i Berlin.
Tåg till Berlin
Tåg är ett bra sett att ta sig till Berlin på, framför allt för de som bor i Södra Sverige.
Flyg till Berlin
Flyg till huvudstaden i Berlin. Här hittar du information om flygplattser och hur du bokar billiga flygresor.