Berlin » Attraktioner » Sevärdheter » Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor i BerlinParis har Eifeltornet, Rom har Colosseum och London har Big Ben. De flesta stora städer i Europa har monument eller byggnader som man bara måste få uppleva. Berlin har i slutet av den kända paradgatan Unter den Linden sin egen triumfbåge, Brandenburger Tor. Denna port uppfördes mellan 1788-1791 och på dess topp ser man en frihetsgudinna som åker vagn bakom ett fyrspann med hästar. Hon är riktad mot öst som om hon var på väg mot slottet som en gång stod där. När Napoleon intog Berlin 1806 tog han med sig gudinnan till Paris. Statyn fanns dock inte kvar i Napoleons ägo speciellt länge då tyskarna tog den tillbaka 1814 när Napoleon besegrades. För att visa hela världen denna vinst satte man ett kors i gudinnans stav och på så sätt blev hon en seger gudinna istället för en frihetsgudinna.
Brandenburger Tor bärs upp av sex pelare på var sida vilket ger upphov till fem passager undertill. Förr fick vanligt folk endast passera genom de yttersta.

Under andra världskriget använde nazisterna porten som en symbol för den makt de hade över det tyska folket och delar av Europa. Efter nazisternas fall 1945 så var Brandenburger Tor en av de få monument i Berlin som inte fick alvarliga skador. När Berlinmuren byggdes stängdes porten och den öppnades inte igen förrän murens fall 1989.

Brandenbureger Tor restaurerades under tidigt 2000-tal och idag belyses den med moderna laserlampor för att få en ny och fräsch känsla.