Berlin » Boende » Bo i Berlin

Bo i Berlin

Berlin sett från ovanBerlin är en, på många sätt, fantastisk stad att bo i. Sevärdheterna, kulturen, shoppingen, nattlivet, den avslappnade mentaliteten osv. Men för att bosätta sig i Berlin är det bra att ha kolla på en del saker. För det första måste du hitta någonstans att bo. Billiga lägenheter lönar det sig att leta efter i Kreuzberg, Friedrichshain och eventuellt norra Neukölln. Smartast är det ju att hitta en lägenhet innan flytten. Kolla Die Berliner Morgenposts, Der Tagesspiegels och Zittys webbsidor för annonser. Som bostadsletande i Berlin rekommenderas anslagstavlorna vid Humboldt universitets huvudbyggnad. Här kan du få information om delade lägenheter (Wohnung Gemeinschaft, eller WG).

När du väl hittat ett ställe du gillar så bör du räkna på vilka eventuella extra omkostnader som tillkommer för lägenheten. Här följer en guide över diverse benämningar i annonser. "Mobiliert" betyder möblerad. "1MM Kaution" innebär att en månadshyra avkrävs som deposition innan inflytt. Detta går dock att förhandla om. "OH" står för "Ofenheizung", ugnsuppvärmning, vilket innebär att huset värms med kolugn. Det är ett billigt alternativ men du får vara beredd på att det luktar kol i lägenheten under vintermånaderna. "Absofort" betyder "tillgänglig omedelbart". "WaMa" står för tvättmaskin.

En annan sak du bör fixa nästan omedelbart, åtminstone som student eller arbetande, är bankkonto. För att få detta måste du först skaffa en Anmeldebestätigung (registreringsbekräftelse) från Einwohnermeldeamt (mantalsverket) som styrker att du är folkbokförd i staden.