Berlin » Attraktioner » Sevärdheter » Berlinmuren

Berlinmuren

Skylt där Berlinmuren en gång ståttBerlinmuren byggdes 1961 av östtyskland och blev en symbol för delningen av Europa under mitten av förra århundradet. Sovjet hävdade att muren uppfördes för att hålla alla fascisterna från sovjet men det var mer troligt att anledningen var att förhindra folkflykten från östtyskland till västtyskland.

Två murar byggdes. Området mellan murrarna kallades för dödens zon och det var här som många miste livet efter misslyckade flyktförsök från östtyskland. De beväpnade vakterna var inte bara ett hinder utan även taggtråden, minorna och bunkrarna. En av de mest kända flykterna utfördes 1962 av två unga män. En av männen klarade sig och fann sin väg till den västtyska sidan men den andra sköts ihjäl av en vakt. Mannen vid namn Fechter fick ligga på den östtyska sidan i dödens zon och förblöda framför mängder av människor innan någon vakt tog sig tid att ta hand om kroppen.

Berlinmuren föll i november 1989 efter många års protester och demonstrationer för demokrati. Till en börja fick öst- och västtyskar passera med 24-timmarsvisum men när väl murren föll fanns det inget sätt att reglera passagen från ena sidan till den andra och det kalla kriget hade nått sitt slut. Tyskland präglas än idag av uppdelningen av landet. Många tyskar identifierar sig själva som tillhörande öst, kommunismen, eller väst, kapitalismen. Bara genom att titta på byggnader och hur Berlin är skött så ser man vilken del som tillhört vad då byggnader började rustas upp under kalla kriget på den västra sidan. De har helt enkelt ett försprång.

Få minnesmärken finns kvar i Berlin men du kan besöka Mauermuseum som är en kopia av den kontrollhytt son stod vid Checkpoint Charlie och en del av muren som fortfarande står upprätt på västra sidan. Vid många ställen finns även markörer i marken och på gatan som markerar var muren en gång var rest.